Το χωριό βρίσκεται βορειοδυτικά του φημισμένου Φραγκοκάστελλου σε υψόμετρο 120μ. και στους πρόποδες της κορυφής Αγκαθές (υψ. 1511μ.) των Λευκών Ορέων. Το χωριό είναι ιστορικό και το όνομά του οφείλεται στους αδερφούς Πατσούς. Το 1371 και ενώ οι Ενετοί ξεκίνησαν να οικοδομούν το Φραγκοκάστελλο, Σφακιανοί με αρχηγούς τα έξι αδέλφια χαλούσαν τη νύχτα, ό,τι οι Ενετοί έχτιζαν την ημέρα. Μάλιστα επειδή δεν μπορούσαν να τους συλλάβουν και είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των εργατών, έφεραν στρατό γύρω από το κάστρο, καθώς και πλοία στα οποία μεταφέρονταν οι εργάτες το βράδυ με βάρκες για ασφάλεια στα ανοιχτά. Δυστυχώς μετά από προδοσία συνέλαβαν τα έξι αδέλφια και τους κρέμασαν για παραδειγματισμό, έναν σε κάθε πύργο και δύο στην κεντρική πύλη του φρουρίου. Υπολογίζεται ότι οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στη σημερινή θέση του χωριού από νοτιότερα και συγκεκριμένα από τη θέση που βρίσκονται τα ερείπια της βασιλικής του Αηστράτηγου όπου και βρέθηκαν ερείπια οικισμού, λόγω των Σαρακηνών επιδρομών.
Το χωριό ήταν η χειμερινή κατοικία κατοίκων του Καλλικράτη. Τη δεκαετία του 1950 στο χωριό λειτουργούσαν 3 φάμπρικες (ελαιοτριβεία με μυλόπετρες). Υπάρχει μία συνοικία το Πρόκιο. Επίσης στον Πατσιανό ανήκει ο οικισμός του Φραγκοκαστέλλου.
Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την ελαιοκαλλιέργεια, την μελισσοκομία και τον τουρισμό. Η θέα από το χωριό είναι ξέχωρα μαγευτική, καθώς μπροστά του σαν σε αμφιθέατρο, απλώνεται ο μεγάλος και εύφορος κάμπος του Φραγκοκάστελλου και το απέραντο γαλάζιο.Στον κάμπο καλλιεργείται κυρίως η ελιά και το χειμώνα ψυχανθή, κυρίως για ζωοτροφή.
Στο χωριό υπάρχει και νηπιαγωγείο. Δυτικά του χωριού βρίσκεται σύγχρονο ελαιοτριβείο και εντός του χωριού λειτουργεί τυροκομείο. Επίσης στο χωριό υπάρχουν ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, φούρνος-ζαχαροπλαστείο και δυτικά προς Χώρα Σφακίων βενζινάδικο. Δυτικά και απέναντι από το ελαιοτριβείο βρίσκεται το Εκκλησάκι του Αγ. Θεοδώρου του Τήρωνος στο λόφο 'του ορνιθοπωλείου' το οποίο ήταν και ο πρώτος ναός του χωριού. Πανηγυρίζει στις 3 Μαρτίου. Εικάζεται ότι στο σημείο υπήρχε πόλις που ονομαζόταν Ξηρόπολις, λόγω της ελλείψεως νερού. Στην δυτική έξοδο του χωριού, βρίσκεται ένα μεγάλο κτίριο-αίθουσα, το οποίο αρχικά κτίστηκε για αποθήκη συνεταιρισμού αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε, στο οποίο πρόκειται να στεγαστεί ο πολιτιστικός πολυχώρος του δήμου μας.