Οι βραχώδεις κορυφές των Λευκών Ορέων φιλοξενούν πολλά διαφορετικά είδη φυτών και πολλά από αυτά βρίσκονται μόνο στα Λευκά Όρη. Ένα φυτό οφείλει το όνομά του στην περιοχή των Σφακίων και βρίσκεται σε υψόμετρα από 1700 έως 2400 μέτρα είναι το είδος Cynoglossum sphacioticum. Ανθίζει από Μάιο έως Αύγουστο και έχει μικρά βιολετί άνθη. Πολλά άλλα σημαντικά φυτά που βρίσκονται σε βράχους των Λευκών Ορέων, όπως το είδος Ranunculus radinotrichus, που ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο και έχει κίτρινα άνθη, το είδος Centranthus sieberi έχει ροζ άνθη και ανθίζει το καλοκαίρι και λίγο σκληρό Γαρύφαλλο (Dianthus sphacioticus). Το πιο κοινό στα Λευκά Όρη είναι το είδος Anchusa cespitosa, ένα μαξιλαράκι, ενδημικό στα Λευκά Όρη με μπλε λουλούδια που ανθίζουν από τον Μάιο έως τον Ιούνιο.
Χλωρίδα
Η περιοχή των Σφακίων, αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον προορισμό για μελέτη και παρατήρηση φυτών. Το πλήθος απότομων και επιβλητικών φαραγγιών, οι πετρώδεις βουνοκορφές και γενικότερα η ποικιλία τοπίων και βιοτόπων συντελούν όχι μόνο στην ανάπτυξη πολλών διαφορετικών φυτών αλλά και στην παρουσία αρκετών σπάνιων, απειλούμενων και ενδημικών φυτών της Κρήτης. Η χλωρίδα των Σφακίων χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη ποικιλία ειδών και περιλαμβάνει δέντρα, αλπικά είδη, βρώσιμα χόρτα, αρωματικά και φαρμακευτικά βότανα, ορχιδέες, φρυγανικούς θάμνους, παραθαλάσσια είδη, χασμόφυτα (φυτά που μεγαλώνουν σε γκρεμνά) και άλλα.
Ένα πλήθος αρωματικών, φαρμακευτικών και μελισοκομικών φυτών συναντώνται περιοχή μας. Κάποια από αυτά είναι ενδημικά Κρήτης, όπως ο Δίκταμος ή Έρωντας (Origanum dictamnus) που φυτρώνει σε φαράγγια και κάθετα βράχια και χρησιμοποιήται συνήθως για τσάι, η Μαλοτήρα ή Τσάι του Βουνού (Sideritis syriaca subsp. syriaca), που φυτρώνει σε υψόμετρα άνω των 800 μέτρων και η Κρητική Ματζουράνα (Origanum microphyllum). Στην περιοχή υπάρχει άφθονο Θυμάρι (Coridothymus capitatus), από το οποίο παράγεται άριστης ποιότας μέλι. Άλλα αρωματικά και μελισοκομικά φυτά είναι η Φασκομηλιά (Salvia pomifera), η Αγκαραθιά (Phlomis cretica) και το Θρύμπι (Satureja thymbra).
Ένα μεγάλο μέρος της Σφακιανής γης είναι οι καλλιέργειες. Η Ελιά (Olea europea) που καλλιεργείται για χιλιάδες χρόνια, είναι η πιο συνηθισμένη. Σε μικρότερο βαθμό καλλιεργούνται αμπέλια σε διάφορες περιοχές και πατάτες στο οροπέδιο Ασκύφου. Μεγάλες εκτάσεις καλλιεργούνται με κτηνοτροφικά φυτά. Επίσης υπάρχουν δύο θερμοκήπια κηπευτικών στο Φραγκοκάστελλο και αρκετά είδη οπωροφόρων, τα οποία δεν καλλιεργούνται συστηματικά.
Η συλλογή και κατανάλωση βρώσιμων φυτών στην περιοχή μας είναι μια παλιά, κοινή πρακτική που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ξεχωρίζει το γνωστό Σταμναγκάθι (Cichorium spinosum) που συναντάται σε οροπέδια και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Οι βυζίτες (Leontodon tuberosus), διάφορα είδη Μαρουλίδας (Taraxacum spp.), οι Βρούβες (Sinapis alba) και πολλά άλλα χόρτα συλλέγονται και καταναλώνονται.
Από την πλούσια χλωρίδα της περιοχής μας, αξίζει να αναφερθούν και μερικά ακόμη εντυπωσιακά είδη. Ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια, είναι η Παιώνια (Paeonia clusii subsp. clusii) που συναντάται σε λίγες μόνο περιοχές στην ορεινή και ημιορεινή ζώνη. Είναι είδος ενδημικό του Νοτίου Αιγαίου, ανθίζει την άνοιξη και κάνει μεγάλα λευκά άνθη. Το βολβώδες είδος Colchicum macrophyllum, ενδημικό Ανατολικού Αιγαίου, έχει μεγάλα ρόδινα άνθη και το συναντάμε το φθινόπωρο κυρίως σε καλλιεργούμενα και ακαλλιέργητα χωράφια. Επίσης, διάφορα είδη Κρόκων φυτρώνουν στην περιοχή όπως το είδος Crocus laevigatus που ανθίζει από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο. Την άνοιξη ανθίζουν και ορισμένα είδη Ίριδων όπως το είδος Hermodactylus tuberosus και το είδος Moraea sisyrinchium που συναντώνται σε υψόμετρα μέχρι 900 μ.
Σημαντική περιοχή στην περιοχή των Σφακίων καλύπτεται από αραιά δάση κυρίως πεύκου (Pinus brutia) και κυπαρισσιού (Cupressus sempervirens).
Άλλα χαρακτηριστικά δέντρα αυτών των δασών είναι η Prina (Quercus coccifera) και ο σφένδαμος (Acer sempervirens).
Τα πολλά φαράγγια των Σφακίων, με τη σειρά τους, φιλοξενούν ιδιαίτερη χλωρίδα. Σημαντικά είδη είναι ο θάμνος Euphorbia sultan-hassei που ανθίζει νωρίς την άνοιξη και το είδος Helichrysum heldreichii που είναι ενδημικό της Δυτικής Κρήτης, έχει κίτρινα άνθη και ανθίζει το Μάιο και ο Κρητικός Έμπενος (Ebenus cretica), φυτό ενδημικό της Κρήτης, με ασημόχρωμο φύλλωμα και ρόδινα άνθη. Άλλα είδη που μεγαλώνουν στα φαράγγια είναι η Πετροφυλλιά (Petromarula pinnata), διάφορα είδη άγριας γαρυφαλλιάς (Dianthus spp.), τα ενδημικά είδη της Κρήτης Verbascum arcturus και Petrorhagia dianthoides και πολλά άλλα. Το είδος Centaurea poculatoris είναι και αυτό ενδημικό Κρήτης, περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων φυτών της Ελλάδος και ανθίζει την άνοιξη.
Ένα από τα σημαντικότερα είδη των Σφακίων είναι το φυτό Nepeta sphaciotica που πήρε το όνομα του από την περιοχή. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο, αρωματικό θάμνο που συναντάται μόνο σε μια περιοχή στον κόσμο, βόρεια της κορυφής Σβουριχτή στα Λευκά Όρη σε υψόμετρο 2300 μέτρα. Εξίσου σημαντικό είναι και το είδος Hypericum aciferum που απαντάται μόνο στα παραθαλάσσια βράχια μεταξύ Σούγιας και Αγιάς Ρουμέλης και πουθενά αλλού στον κόσμο. Είναι ένας έρπων θάμνος με κίτρινα λουλουδάκια που ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο. Στα φαράγγια της Σαμαριάς και της Ίμπρου συναντάται και η σπάνια ορχιδέα Cephalanthera cucullata, φυτό ενδημικό της Κρήτης, με λευκά λουλουδάκια που ανθίζει από Μάιο μέχρι Ιούνιο. Tα παραπάνω είδη περιλαμβάνονται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων φυτών της Ελλάδος.
Εκτός από το Κρητικό Κεφαλάνθερο (Cephalanthera cucullatα) αρκετά ακόμη είδη ορχιδέων συναντώνται στα Σφακιά. Μερικά από αυτά είναι τα είδη Himantoglossum robertianum, Anacamptis pyramidalis, Orchis collina, Orchis italica, Orchis simia, Οrchis lactea, Orchis papilionacea και Οrchis quadripunctata