fb
 twitter
 insta
 tik tok
 wup
 wup
 viperr
 email

Άη Γιάννης

1. Άη Γιάννης- Κορμόκοπος. Σηματοδοτημένη διαδρομή με λευκό τετράγωνο και μπλε κύκλο στο μέσον. Είναι ομαλή και διασχίζει το υπέροχο δάσος από αιωνόβια πεύκα και κυπαρίσσια δυτικά του χωριού και καταλήγει σχεδόν ξαφνικά σε ένα τοπίο άγριο και επιβλητικό. Φτάνωντας στη θέση Κορμοκόπος θα βρείτε την ανοιχτή σπηλιά με νερό. Απαιτεί πεζοπορία 2 περίπου ωρών. 

2.  Άη Γιάννης- Αγ. Παύλος- Αγ. Ρουμέλη. Ευδιάκριτη, κατηφορική διαδρομή, σηματοδοτημένη  με τετράγωνο σε άσπρο και κόκκινο χρώμα. Ξεκινάει από το χωριό, περνάει από τον Καλό Πόρο, σημείο με μοναδική θέα και κατηφορίζει στο παλαιό θαυμάσιο κτιστό καλντερίμι, μέσα στα δένδρα μέχρι την παραλία του Άγιου Παύλου. Από εκεί το μονοπάτι συνεχίζει πεζοπορώντας δυτικά, για περίπου μια ώρα μέχρι το χωριό της Αγιάς Ρουμέλης.

3. Άη Γιάννης- Κρούσσια. Η διαδρομή ξεκινά βόρεια του ομώνυμου χωριού, μέσω ορεινού δρόμου, περνώντας μέσα από το όμορφο δάσος. Μετά από 6χλμ., και πορεία 2 ωρών ανάβασης φτάνουμε στην ιστορική περιοχή επί τουρκοκρατίας, Κρούσσια. Εκεί βρίσκεται παλαιό μιτάτο και πηγή νερού. Για τους πιο απαιτητικούς, από εδώ ξεκινά άλλο ένα μονοπάτι στα βορειοδυτικά, όπου μετά από ανάβαση 2 ωρών καταλήγει στη κορυφή Ζαρανοκέφαλα, στα 2,140μ. υψόμετρο.

4. Άη Γιάννης- Λιβανιανά. Ένα πολύ παλιό μονοπάτι συνδέει τα Λιβανιανά με τον Άη Γιάννη. Αρχικά διασχίζει ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον φαράγγι, διασταυρώνεται με το φαράγγι της Αράδαινας και συνεχίζει απέναντι προς τον Αζογυρέ, παλιό οικισμό όπου δίπλα στα ερείπια, σώζεται ένας αρχαίος ελαιώνας. Η διαδρομή διαρκεί συνολικά δυόμισι ώρες.

Ανώπολη

1. Ανώπολη- Λουτρό. Η διαδρομή αυτή είναι πολύ γραφική και όμορφη, στο κτιστό καλντερίμι που ενώνει την Ανώπολη με το Λουτρό. Αν και πολύ ευδιάκριτο, είναι σηματοδοτημένο με λευκό τετράγωνο και κίτρινη βούλα στο μέσον. Ξεκινάει από την πλατεία της Ανώπολης, ανεβαίνει στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης με την εκπληκτική θέα και κατηφορίζει μια πλαγιά 600 μέτρων ως το Λουτρό. Αξίζει τον κόπο μια μικρή παράκαμψη ως τα ερείπια της αρχαίας Ανώπολης που βρίσκονται πάνω στο ύψωμα δυτικά της Αγ. Αικατερίνης. Η θέα είναι ανεπανάληπτη! Η διαδρομή μέχρι το Λουτρό, διαρκεί 1,30 περίπου ώρα. Από το Λουτρό, μπορείτε να πάτε με καραβάκι στη Χώρα, ή με πεζοπορία 2 περίπου ωρών, περνώντας από την πολύ όμορφη παραλία των Γλυκών Νερών.

2. Αμμουτσερά- Ρουσιές- καταφύγιο Σβουριχτής- Πάχνες. Η διαδρομή αυτή έχει πολλές παραλλαγές. Ξεκινώντας από τον ορεινό αμαξωτό δρόμο που φεύγει από την Ανώπολη, αρχικά συναντάμε το αρχαιότερο δάσος κυπαρισσιού (σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης), κατόπιν διερχόμαστε από την ορεινή έρημο Αμμουτσερά στα 1800μ. υψόμετρο και τέλος φτάνουμε στην τοποθεσία Ρουσιές μετά από διαδρομή  23 χλμ. Αν θέλουμε να πεζοπορήσουμε μέχρι Ρουσιές, η διαδρομή από το παλιό μονοπάτι διαρκεί 5 ώρες. Από εκεί, μπορούμε να πάμε στο καταφύγιο Σβουριχτής με πεζοπορία 2 ωρών, ή να κατευθυνθούμε προς την υψηλότερη κορφή των Λευκών Ορέων τις Πάχνες, με υψόμετρο 2,454μ. και ανάβαση 1,30 ώρας. 

3. Λιβανιανά- Λύκος- Φοίνικας- Λουτρό- Ανώπολη. Ακολουθώντας τον δρόμο προς Αράδαινα στα 3χλμ. Και πριν τη γέφυρα της Αράδαινας, ακολουθούμε αριστερά την διακλάδωση για Λιβανιανά, για τα οποία υπάρχει και παλιό μονοπάτι. Η διαδρομή των 10χλμ. διαρκεί 2 ώρες. Από εκεί ο δρόμος συνεχίζει προς την ακτή του Λύκου και κατόπιν του Φοίνικα, με διαδρομή 3,5χλμ. και πορεία 0,45 λεπτών. Από εκεί συνεχίζουμε για το Λουτρό με μας ώρας διαδρομή. Αν θέλετε επιστροφή στην Ανώπολη, θα ανηφορίσετε το κτιστό μονοπάτι, με διάρκεια 2 ακόμα ωρών.

4. Τίμιος Σταυρός Μουρί. Ακολουθώντας βόρεια τον ορεινό δρόμο προς τα Λευκά Όρη, περίπου στα 10χλμ. θα βρείτε μία διακλάδωση με ταμπέλα, για το βυζαντινό τοιχογραφημένο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Από εδώ ξεκινά μονοπάτι διάρκειας 4 ωρών, για το εγκαταλελειμμένο από 58 χρόνια χωριό Μουρί, σε υψόμετρο 1018μ.

Ασκύφου

1. Γωνί Ασκύφου – Ασφένδου. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με λευκό τετράγωνο και πράσινη βούλα. Το μονοπάτι είναι ευκρινές, κορυφώνεται στο υψίπεδο Αμπέλια και μετά από 3,30 ώρες φτάνουμε στο Ασφένδου. Η θέα είναι μαγευτική! Αν θελήσετε μπορείτε να συνεχίσετε στο Ασφενδιώτικο φαράγγι και μετά από 3 ώρες καταλήγετε στον Αγ. Νεκτάριο.

2. Καταφύγιο Ταύρης - Καλοί Λάκκοι - Σφακιανό φαράγγι - Χώρα Σφακίων. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με λευκό τετράγωνο και μπλε στο μέσον. Η συνολική διάρκεια είναι 6 ώρες και είναι ομαλή. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε τμήματα. Ξεκινάμε από το Αμμουδάρι και σε 1,30 ώρα φτάνουμε στο καταφύγιο Ταύρης σε 1200μ. υψόμετρο. Από εκεί 0,20' μέχρι το οροπέδιο Νιάτο στα 1400μ. Από εκεί νότια μέσω Τρικουκιάς, ακολουθούμε κατηφορική διαδρομή μέχρι το ερειπωμένο χωριό Καλοί Λάκκοι. Εδώ υπάρχουν τεράστιοι πρίνοι και πόσιμο νερό. Από εκεί συνεχίζουμε κατηφορικά ως τον πυθμένα του φαραγγιού και με ομαλή διαδρομή στο ποταμοχάλικο, φτάνουμε στη έξοδό του μετά από 2,30 ώρες. Κατόπιν 2χλμ, μέχρι τη Χώρα Σφακίων. Επίσης από τους Καλούς Λάκους φεύγει αμαξωτός δρόμος που φτάνει στην Ίμπρο μετά από 2 ώρες.

3. Λαχανάς – Άη Γιώργης. Ξεκινάμε από την συνοικία Μέσα Γωνί και ακολουθούμε νότια τον ορεινό δρόμο. Μετά από λίγο, μπαίνουμε στη δεξιά διακλάδωσή του η οποία μας ανεβάζει μέχρι την τοποθεσία Λαχανάς στα 900μ. Υψόμετρο. Εκεί υπάρχουν παλαιά Μιτάτα, καθώς και η νεόκτιστη εκκλησία του Άη Γιώργη του μεθυστή. Η θέα από την κορυφή προς το οροπέδιο Ασκύφου, καθώς και τα Λευκά όρη, είναι μαγευτική.

4. Πυροβολική- Στάζο. Περίπου 1,5χλμ. πριν το Ασκύφου ξεκινά στα αριστερά ένας δρόμος. Στα 3,3χλμ., φτάνουμε στο μικρό κατάφυτο οροπέδιο Πυροβολική στα 900μ. Υψόμετρο. Εκεί υπάρχει μιτάτο που λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Συνεχίζοντας για 1,5 χλμ., φτάνουμε στο οροπέδιο Στάζο στα 920μ. υψόμετρο. Η διαδρομή διαρκεί 1,20 ώρα. Συνεχίζοντας από εκεί και μέχρι το τέλος του δρόμου(συνολικά 7,2 χλμ.), φτάνουμε στο μιτάτο Ασφεντιλίδε σε υψόμετρο 1230μ. Η συνολική πεζοπορία διαρκεί 2,30 ώρες.

5. Βαντές- Λινές- Χορεύτρες. Μετά τον Βαντέ στα 500μ. αριστερά, συναντούμε άλλη διακλάδωση ορεινού δρόμου. Ξεκινώντας συναντούμε τα μιτάτα Μπαϊλακάκηδων και κατόπιν το μιτάτο Μαυρόχι. Στα  3χλμ. Συνεχίζουμε διερχόμενοι από τα μιτάτα Χορεύτρα, Μόρου,Φωτεινής Λάκκος και στα 6,5χλμ., φθάνουμε στο σημερινό τέρμα του δρόμου στα 1300μ. υψόμετρο, όπου βρίσκονται παλαιά μιτάτα. Η πεζοπορία μέχρι εδώ διαρκεί 2,30 ώρες, ενώ άλλη μία ώρα χρειάζεται για να ανηφορίσουμε μέχρι την κορυφή Χορεύτρας Τρυπάλι, όπου ξεκινούν οι Ασηγωνιώτικες μαδάρες.

6. Κουλέδες- Σκόγιο. Αυτή είναι μια μικρή και ήπια πεζοπορία για όσους θέλουν ένα θαυμάσιο περίπατο και όχι μεγάλες διαδρομές. Ξεκινάμε από τον κεντρικό δρόμο στο Ξυλόδεμα, από όπου βλέπουμε νότια και κάτω το Ασκύφου. Ακολουθούμε το εμφανές μονοπάτι αριστερά, που μας οδηγεί στα δύο τούρκικα κάστρα (κουλέδες) που κτίστηκαν μετά την επανάσταση του 1866, από όπου η θέα είναι θαυμάσια! Από εκεί άλλο μονοπάτι μας οδηγεί χαμηλότερα, όπου βρίσκουμε τον αμαξωτό δρόμο προς Γωνί. Συνεχίζοντας δεξιά, ανεβαίνουμε στο μικρό λόφο Σκόγιο που έχει πολλή όμορφη θέα. Επιστρέφουμε στο δρόμο και διαλέγουμε να πάμε ή προς Καρές ή Προς Αμμουδάρι.

Χώρα Σφακίων

1. Χώρα- Μουρί. Στον δρόμο που φεύγει για Ανώπολη και στα 500μ. δεξιά, συναντούμε μια πρόχειρη διάνοιξη δρόμου, η οποίος προοριζόταν να φτάσει στο Μουρί. Ακολουθώντας το δρόμο ως το τέλος του και στη συνέχεια το μονοπάτι, ξεκινά η ανάβαση για το Μουρί. Στο δρόμο θα βρούμε τον οικισμό Καβρός και τέλος το Μουρί. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 3 ώρες.

Μικρότερες πιο ήπιες διαδρομές. α)Χώρα-παραλία Ίλιγγας. Διάρκεια 0,20' β)Χώρα-φαράγγι Παπά Λαγκός. Διάσχιση του ομώνυμου φαραγγιού που ξεκινά από το βενζινάδικο βόρεια του χωριού. Διάρκεια 2ώρες με επιστροφή. γ)Χώρα- Σφακιανό φαράγγι. Ανατολικά της Χώρας στα 2 χλμ. βρίσκεται η έξοδος του φαραγγιού. Χρειάζεται πορεία 4 ωρών να το ανεβείτε και να επιστρέψετε. δ)Χώρα- Θυμιανή- Κομητάδες. Από τον κεντρικό δρόμο, φτάνουμε στην διασταύρωση για Φραγκοκάστελλο. Δεξιά κατηφορίζουμε τον Αγροτικό δρόμο προς τη Θυμιανή Παναγία και το σπήλαιο του Αγ. Αντωνίου. Συνεχίζουμε για τους Κομητάδες και το βυζαντινό ναΐσκο του Αγ. Γεωργίου. Κατόπιν επιστροφή στη Χώρα. Η συνολική διάρκεια της διαδρομής με επιστροφή είναι 3 ώρες. ε) Μικρότερες πολύ όμορφες περιηγήσεις, μπορούν να αποτελέσουν τα 46 εκκλησάκια από τα 100 που υπήρχαν στην τριγύρω περιοχή, απολαμβάνοντας τη θέα από διαφορετικές γωνιές της Χώρας!

Φραγκοκάστελλο

1. Κάστρο- Καψοδάσος Πατσιανός. Μία όμορφη διαδρομή, ξεκινώντας τον αγροτικό δρόμο βόρεια του κάστρου παράλληλα στο ρέμα, στρίβουμε αριστερά στη δεύτερη γέφυρα. Στη συνέχεια, διασχίζοντας τον κάμπο με τα λιόφυτα,  ο δρόμος στο τέρμα του και αριστερά, ανηφορίζει βόρεια σε μία πολύ γραφική διαδρομή, μέσα από παλιούς ελαιώνες και μεγάλες χαρουπιές, που είναι περιφραγμένοι με παλιές ξερολιθιές. Φτάνωντας στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, μπορείτε να συνεχίσετε είτε αριστερά προς Πατσιανό και μετά προς Φραγκοκάστελλο, είτε δεξιά προς Καψοδάσος και μετά προς Φραγκοκάστελλο, περπατώντας περιφερειακά όλο τον κάμπο απολαμβάνοντας τη θέα. 

2. Καψοδάσος – Καλλικράτης - Ασφένδου - Αγ.   Νεκτάριος  - Φραγκοκάστελλο. Ξεκινώντας βόρεια του Καψοδάσους στο δρόμο για Καλλικράτη, στην πρώτη στροφή αριστερά, ξεκινά το μονοπάτι του φαραγγιού του Καλλικράτη. Μετά 3 ώρες φτάνουμε στο ομώνυμο οροπέδιο. Συνεχίζουμε το δρόμο δυτικά για Ασφένδου και σε 1,20 ώρα φτάνουμε στο χωριό. Στη συνέχεια κατηφορίζουμε νότια στο ομώνυμο φαράγγι, όπου μετά από 3 ώρες φτάνουμε στο χωριό Αγ. Νεκτάριος. Από εκεί συνεχίζουμε τον κεντρικό δρόμο μέχρι το Φραγκοκάστελλο, περίπου 1,30 ώρα.

Μικροί περίπατοι. Ανατολικά και δυτικά του κάστρου εκτείνονται παραλιακά μονοπάτια που είναι πολύ όμορφες απογευματινές και όχι μόνο βόλτες. Ανατολικά ξεκινώντας από το κάστρο, θα συναντήσετε το ερειπωμένο καστρομονάστηρο του Αγ. Χαραλάμπους. Στη συνέχεια θα συναντήσετε την 'Ορθή Άμμο' και στο τέλος της παραλίας αριστερά, μπορείτε να βγείτε στο κεντρικό δρόμο και να επιστρέψετε, απολαμβάνοντας το δειλινό! Διάρκεια περίπου 1 ώρα. Δυτικά μπορείτε να ξεκινήσετε από την παραλία δυτικά του μικρού λιμανιού και να συνεχίσετε με μικρές παρακάμψεις όλο παραλιακά μέχρι την τελευταία αυτή του Βάταλου και μετά να επιστρέψετε από τον κεντρικό δρόμο. Διάρκεια περίπου 1,30 ώρα. Επίσης όλοι οι εσωτερικοί δρόμοι του κάμπου από άκρο σε άκρο, είναι πολύ γραφικές διαδρομές που θα σας μυήσουν στην αγροτική ζωή της περιοχής.

Ίμπρος

1. Ακονές – Γυριστό. Στο δρόμο από Ασφένδου προς Ίμπρο, πριν το χωριό υπάρχει διακλάδωση αριστερά για τα χωριά Ασφάνδου και Καλλικράτης. Ακολουθώντας το δρόμο μετά από 4χλμ., θα συναντήσετε αριστερά διακλάδωση που μετά από 1χλμ., φτάνει στην κορυφή Ακονές, όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις αναμετάδοσης τηλεφωνίας προς Αφρική. Η θέα προς τη βόρεια και νότια ακτή του νησιού είναι θαυμάσια. Η πεζοπορία μέχρι εδώ διαρκεί 2 ώρες. Λίγο πιο πέρα από τη διακλάδωση του κεντρικού δρόμου Ακονέ-Ασφένδου, ξεκινά ένας χωματόδρομος δεξιά, ο οποίος οδηγεί στο ωραιότερο και πιο ενδιαφέρον μιτάτο των Σφακίων, το Γυριστό, με τους θαυμάσιους κούμους.

2. Καλλοί Λάκκοι. Δίπλα από την εκκλησία του Αγ. Κων/νου στην Ίμπρο ξεκινά καλός ορεινός δρόμος, που μετά από 10χλμ. διαδρομής φτάνει στο ερειπωμένο χωριό Καλοί Λάκκοι. Το παλιό χωριό είναι πού γραφικό με τα θεόρατα πουρνάρια. Η πεζοπορία διαρκεί 2,30 ώρες. Συνεχίζοντας μπορείτε να κατεβείτε το Σφακιανό φαράγγι, 2,30 ώρες βατή διαδρομή.

Καλλικράτης

1. Βουρβουρές. Μία όμορφη κοντινή διαδρομή είναι αυτή που ακολουθεί βόρεια του χωριού από τον επαρχιακό δρόμο προς Ασή Γωνιά και Μυριοκέφαλα. Διανύωντας μία απόσταση 3,5χλμ. φτάνουμε στην ορεινή περιοχή Βουρβουρές, από όπου έχουμε πανοραμική θέα από Ασή γωνιά μέχρι Μυριοκέφαλα και στο βάθος η βόρεια ακτή του νησιού. Συνεχίζοντας για άλλα 0,20' θα φτάσουμε στη θέση Κουμαρές μέχρι τη γραφική εκκλησία του Αγ. Ιωάννου.

2. Καλλικράτης-Οροπέδιο Μανικά. Από τον ίδιο δρόμο στη διασταύρωση της κορυφής, ακολουθούμε το δεξιό ορεινό δρόμο. Μετά από πεζοπορία 2 ωρών φτάνουμε στο γραφικό οροπέδιο του Μανικά. Εκεί βρίσκεται ο νεόκτιστος πέτρινος ναός του Σφακιανού Αγίου Μανόλη. Αν δεν θέλετε να γυρίσετε Καλλικράτη, νότια του οροπεδίου βρίσκεται το όμορφο Σκαλωτιανό φαράγγι. Σίγουρα εδώ θα δείτε τους μεγάλους γυπαετούς barbatus, αφού στο φαράγγι φωλιάζει ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων στην Ευρώπη. Η διάσχιση διαρκεί 1,15 ώρα και καταλήγει στο χωριό Σκαλωτή.

3. Καλλικράτης- Ασφένδου. Φεύγοντας από τον επαρχιακό δρόμο δυτικά, σε μία διαδρομή που τα τοπία εναλλάσσονται, φτάνουμε σε 1,30 ώρα στο χωριό Ασφένδου. Αν δεν θέλετε να επιστρέψετε, μπορείτε να διασχίσετε το ομώνυμο φαράγγι και να βρεθείτε σε 3,30 ώρες στο χωριό Αγ. Νεκτάριος. 

4. Καλλικράτης- Καψοδάσος. Ξεκινώντας νότια του χωριού και διασχίζοντας το όμορφο ομώνυμο φαράγγι, σε μία διαδρομή 3 ωρών θα φτάσετε στο Καψοδάσος, ατενίζοντας το κάμπο του Φραγκοκάστελλου και το απέραντο γαλάζιο της μεσογείου.