1. Ανώπολη- Λουτρό. Η διαδρομή αυτή είναι πολύ γραφική και όμορφη, στο κτιστό καλντερίμι που ενώνει την Ανώπολη με το Λουτρό. Αν και πολύ ευδιάκριτο, είναι σηματοδοτημένο με λευκό τετράγωνο και κίτρινη βούλα στο μέσον. Ξεκινάει από την πλατεία της Ανώπολης, ανεβαίνει στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης με την εκπληκτική θέα και κατηφορίζει μια πλαγιά 600 μέτρων ως το Λουτρό. Αξίζει τον κόπο μια μικρή παράκαμψη ως τα ερείπια της αρχαίας Ανώπολης που βρίσκονται πάνω στο ύψωμα δυτικά της Αγ. Αικατερίνης. Η θέα είναι ανεπανάληπτη! Η διαδρομή μέχρι το Λουτρό, διαρκεί 1,30 περίπου ώρα. Από το Λουτρό, μπορείτε να πάτε με καραβάκι στη Χώρα, ή με πεζοπορία 2 περίπου ωρών, περνώντας από την πολύ όμορφη παραλία των Γλυκών Νερών.

2. Αμμουτσερά- Ρουσιές- καταφύγιο Σβουριχτής- Πάχνες. Η διαδρομή αυτή έχει πολλές παραλλαγές. Ξεκινώντας από τον ορεινό αμαξωτό δρόμο που φεύγει από την Ανώπολη, αρχικά συναντάμε το αρχαιότερο δάσος κυπαρισσιού (σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης), κατόπιν διερχόμαστε από την ορεινή έρημο Αμμουτσερά στα 1800μ. υψόμετρο και τέλος φτάνουμε στην τοποθεσία Ρουσιές μετά από διαδρομή  23 χλμ. Αν θέλουμε να πεζοπορήσουμε μέχρι Ρουσιές, η διαδρομή από το παλιό μονοπάτι διαρκεί 5 ώρες. Από εκεί, μπορούμε να πάμε στο καταφύγιο Σβουριχτής με πεζοπορία 2 ωρών, ή να κατευθυνθούμε προς την υψηλότερη κορφή των Λευκών Ορέων τις Πάχνες, με υψόμετρο 2,454μ. και ανάβαση 1,30 ώρας. 

3. Λιβανιανά- Λύκος- Φοίνικας- Λουτρό- Ανώπολη. Ακολουθώντας τον δρόμο προς Αράδαινα στα 3χλμ. Και πριν τη γέφυρα της Αράδαινας, ακολουθούμε αριστερά την διακλάδωση για Λιβανιανά, για τα οποία υπάρχει και παλιό μονοπάτι. Η διαδρομή των 10χλμ. διαρκεί 2 ώρες. Από εκεί ο δρόμος συνεχίζει προς την ακτή του Λύκου και κατόπιν του Φοίνικα, με διαδρομή 3,5χλμ. και πορεία 0,45 λεπτών. Από εκεί συνεχίζουμε για το Λουτρό με μας ώρας διαδρομή. Αν θέλετε επιστροφή στην Ανώπολη, θα ανηφορίσετε το κτιστό μονοπάτι, με διάρκεια 2 ακόμα ωρών.

4. Τίμιος Σταυρός Μουρί. Ακολουθώντας βόρεια τον ορεινό δρόμο προς τα Λευκά Όρη, περίπου στα 10χλμ. θα βρείτε μία διακλάδωση με ταμπέλα, για το βυζαντινό τοιχογραφημένο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Από εδώ ξεκινά μονοπάτι διάρκειας 4 ωρών, για το εγκαταλελειμμένο από 58 χρόνια χωριό Μουρί, σε υψόμετρο 1018μ.

map of Sfakia small

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 109 guests και κανένα μέλος

Go to top