1. Γωνί Ασκύφου – Ασφένδου. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με λευκό τετράγωνο και πράσινη βούλα. Το μονοπάτι είναι ευκρινές, κορυφώνεται στο υψίπεδο Αμπέλια και μετά από 3,30 ώρες φτάνουμε στο Ασφένδου. Η θέα είναι μαγευτική! Αν θελήσετε μπορείτε να συνεχίσετε στο Ασφενδιώτικο φαράγγι και μετά από 3 ώρες καταλήγετε στον Αγ. Νεκτάριο.

2. Καταφύγιο Ταύρης - Καλοί Λάκκοι - Σφακιανό φαράγγι - Χώρα Σφακίων. Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με λευκό τετράγωνο και μπλε στο μέσον. Η συνολική διάρκεια είναι 6 ώρες και είναι ομαλή. Μπορεί να πραγματοποιηθεί και σε τμήματα. Ξεκινάμε από το Αμμουδάρι και σε 1,30 ώρα φτάνουμε στο καταφύγιο Ταύρης σε 1200μ. υψόμετρο. Από εκεί 0,20' μέχρι το οροπέδιο Νιάτο στα 1400μ. Από εκεί νότια μέσω Τρικουκιάς, ακολουθούμε κατηφορική διαδρομή μέχρι το ερειπωμένο χωριό Καλοί Λάκκοι. Εδώ υπάρχουν τεράστιοι πρίνοι και πόσιμο νερό. Από εκεί συνεχίζουμε κατηφορικά ως τον πυθμένα του φαραγγιού και με ομαλή διαδρομή στο ποταμοχάλικο, φτάνουμε στη έξοδό του μετά από 2,30 ώρες. Κατόπιν 2χλμ, μέχρι τη Χώρα Σφακίων. Επίσης από τους Καλούς Λάκους φεύγει αμαξωτός δρόμος που φτάνει στην Ίμπρο μετά από 2 ώρες.

3. Λαχανάς – Άη Γιώργης. Ξεκινάμε από την συνοικία Μέσα Γωνί και ακολουθούμε νότια τον ορεινό δρόμο. Μετά από λίγο, μπαίνουμε στη δεξιά διακλάδωσή του η οποία μας ανεβάζει μέχρι την τοποθεσία Λαχανάς στα 900μ. Υψόμετρο. Εκεί υπάρχουν παλαιά Μιτάτα, καθώς και η νεόκτιστη εκκλησία του Άη Γιώργη του μεθυστή. Η θέα από την κορυφή προς το οροπέδιο Ασκύφου, καθώς και τα Λευκά όρη, είναι μαγευτική.

4. Πυροβολική- Στάζο. Περίπου 1,5χλμ. πριν το Ασκύφου ξεκινά στα αριστερά ένας δρόμος. Στα 3,3χλμ., φτάνουμε στο μικρό κατάφυτο οροπέδιο Πυροβολική στα 900μ. Υψόμετρο. Εκεί υπάρχει μιτάτο που λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Συνεχίζοντας για 1,5 χλμ., φτάνουμε στο οροπέδιο Στάζο στα 920μ. υψόμετρο. Η διαδρομή διαρκεί 1,20 ώρα. Συνεχίζοντας από εκεί και μέχρι το τέλος του δρόμου(συνολικά 7,2 χλμ.), φτάνουμε στο μιτάτο Ασφεντιλίδε σε υψόμετρο 1230μ. Η συνολική πεζοπορία διαρκεί 2,30 ώρες.

5. Βαντές- Λινές- Χορεύτρες. Μετά τον Βαντέ στα 500μ. αριστερά, συναντούμε άλλη διακλάδωση ορεινού δρόμου. Ξεκινώντας συναντούμε τα μιτάτα Μπαϊλακάκηδων και κατόπιν το μιτάτο Μαυρόχι. Στα  3χλμ. Συνεχίζουμε διερχόμενοι από τα μιτάτα Χορεύτρα, Μόρου,Φωτεινής Λάκκος και στα 6,5χλμ., φθάνουμε στο σημερινό τέρμα του δρόμου στα 1300μ. υψόμετρο, όπου βρίσκονται παλαιά μιτάτα. Η πεζοπορία μέχρι εδώ διαρκεί 2,30 ώρες, ενώ άλλη μία ώρα χρειάζεται για να ανηφορίσουμε μέχρι την κορυφή Χορεύτρας Τρυπάλι, όπου ξεκινούν οι Ασηγωνιώτικες μαδάρες.

6. Κουλέδες- Σκόγιο. Αυτή είναι μια μικρή και ήπια πεζοπορία για όσους θέλουν ένα θαυμάσιο περίπατο και όχι μεγάλες διαδρομές. Ξεκινάμε από τον κεντρικό δρόμο στο Ξυλόδεμα, από όπου βλέπουμε νότια και κάτω το Ασκύφου. Ακολουθούμε το εμφανές μονοπάτι αριστερά, που μας οδηγεί στα δύο τούρκικα κάστρα (κουλέδες) που κτίστηκαν μετά την επανάσταση του 1866, από όπου η θέα είναι θαυμάσια! Από εκεί άλλο μονοπάτι μας οδηγεί χαμηλότερα, όπου βρίσκουμε τον αμαξωτό δρόμο προς Γωνί. Συνεχίζοντας δεξιά, ανεβαίνουμε στο μικρό λόφο Σκόγιο που έχει πολλή όμορφη θέα. Επιστρέφουμε στο δρόμο και διαλέγουμε να πάμε ή προς Καρές ή Προς Αμμουδάρι.

map of Sfakia small

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 56 guests και κανένα μέλος

Go to top