Επίσκεψη ΠτΔ για την ημέρα μνήμης Ολοκαυτώματος Καλλικράτη- Πανηγυρική ανακήρυξη του σε μαρτυρικό χωριό

 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΟ ΗΡΩΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ (3.10.2018)

 

Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

Με μεγάλη χαρά σας υποδέχεται σήμερα ο Δήμος Σφακίων και το μαρτυρικό χωριό Καλλικράτης.  

Ως μαθητές, στην Ιστορία της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου, μαθαίναμε ότι τρεις τόποι της Ελλάδας δεν υποδουλώθηκαν ποτέ στους κατακτητές : Το Σούλι, η Μάνη και τα Σφακιά.

Τα Σφακιά είναι επίσης γνωστό ότι αποτελούν τη μοναδική περιοχή της Κρήτης που δεν κατακτήθηκε ούτε από τους Άραβες, ούτε από τους Βενετούς, ούτε και από τους Τούρκους και σε αυτόν εδώ τον τόπο δεν εγκαταστάθηκε κανείς αλλόφυλος κατακτητής.

Το γεγονός ότι όλες οι εξεγέρσεις του Κρητικού Λαού ξεκίνησαν από τα Σφακιά και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Σφακιανών σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία του Έθνους μας, αποτελούσε και την αιτία που ο Καλλικράτης ολοκαυτώθηκε τέσσερις φορές. Το 1770, το 1821, το 1866 και την περίοδο της Κατοχής, στις 8 ως 11 Οκτωβρίου του έτους 1943.

Ο Καλλικράτης είναι ένα χωριό που δοκιμάστηκε σκληρά της περίοδο της τουρκοκρατίας και μετέπειτα της ναζιστικής κατοχής.

Είκοσι ένα άντρες και δέκα γυναίκες, κάτοικοι αυτού του χωριού, πλήρωσαν με βαρύ φόρο αίματος, το φασιστικό και ναζιστικό δόγμα της συλλογικής ευθύνης.

Εξοχότατε

Οι σφαίρες που διαπέρασαν θανάσιμα τα κορμιά δεκατεσσάρων ανδρών στο κατάλυμα της Πιπιλίδας, ένα κατάλυμα σε μικρή απόσταση από τον χώρο που βρισκόμαστε, διακρίνονται ακόμη στον τοίχο.

Για να θυμίζουν σε όλους μας τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματα ενός κατοχικού στρατού.

Άλλοι κάτοικοι του Καλλικράτη σκοτώθηκαν πισώπλατα, άλλοι σφαγιάστηκαν, άλλοι αντιστάθηκαν παλεύοντας με τα χέρια πάνοπλους εχθρούς, για να πέσουν στο τέλος νεκροί.

Γυναίκες ρίχτηκαν στις φλόγες και έγκυες θανατώθηκαν με φρικτό τρόπο μαζί με τα παιδιά που κυοφορούσαν.

Τα σπίτια του χωριού αφού λεηλατήθηκαν από ότι πολύτιμο είχαν, πυρπολήθηκαν στο σύνολό τους.

Ιερά σκεύη αρπάχτηκαν από τον ναό της Παναγίας, ο ιερέας του χωριού βασανίστηκε με απάνθρωπο τρόπο.

Στο τέλος οι εναπομείναντες Καλλικρατιανοί, έγιναν πρόσφυγες, αφού η περιοχή κηρύχτηκε νεκρή ζώνη.

Σήμερα ο Καλλικράτης και τα Σφακιά δικαιώνονται.

Η ανακήρυξη του           Καλλικράτη ως μαρτυρικού χωριού, επιβραβεύει τους αγώνες και τις θυσίες διαχρονικά των κατοίκων του.

Είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε από την παρούσα Δημοτική Αρχή και ευχαριστούμε όλους εκείνους οι οποίοι συνέβαλλαν σε αυτόν τον σκοπό.

Αποτελεί μια ηθική δικαίωση που καθυστέρησε μεν, αλλά ήρθε.

Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

Είναι γνωστό ότι ο λαός εκείνος που δεν γνωρίζει, ο λαός εκείνος ο οποίος ξεχνά την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να ζήσει ξανά τις αλγεινές στιγμές του παρελθόντος και συνάμα αδυνατεί να οικοδομήσει με σταθερές βάσεις το μέλλον του.

Για τον λόγο αυτόν είναι υποχρέωση όλων μας να γνωρίσουμε την αληθινή ιστορία της πατρίδας μας και να έχουμε περηφάνια για το Έθνος από το οποίο καταγόμαστε, τιμώντας όσους αφιέρωσαν την ζωή τους, όχι μόνο με επίκαιρες εκδηλώσεις, αλλά και καθορίζοντας τη ζωή μας και τις επιλογές μας, με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποδεικνύεται στην πράξη πως διαθέτουμε και εμείς τα οράματα, τα ιδανικά και τις αξίες για τις οποίες αυτοί θυσιάσθηκαν.

Είναι, λοιπόν, ιστορικό χρέος όλων μας, σύμφωνα με τα παραπάνω, να προβούμε σε κάθε απαιτούμενη ενέργεια στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις από το Γερμανικό Κράτος για τις θηριωδίες που διέπραξαν οι ναζί την περίοδο της Κατοχής και να εγείρουμε τις νόμιμες απαιτήσεις μας για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο που επιβλήθηκε την παραπάνω χρονική περίοδο στην Ελλάδα.

Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι από πλευράς σας, ως Πρώτος Πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας, πράττετε ήδη και θα πράξετε στο μέλλον ότι είναι απαραίτητο για αυτόν τον ιερό για την πατρίδα μας σκοπό, ώστε επιτέλους να αποκατασταθεί μια μεγάλη αδικία για τον Ελληνικό Λαό.

Η παρουσίας σας εδώ αποτελεί ύψιστη τιμή για όλους μας.

Με σεβασμό υποκλινόμαστε στους προγόνους, με αισιοδοξία ατενίζουμε το μέλλον μας.

Σας ευχαριστούμε.

Pavlopoulos 021

Pavlopoulos 065

Pavlopoulos 155

 

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗΣ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΤΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΤΙΜΟ ΔΗΜΟΤΗ ΣΦΑΚΙΩΝ

 

Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας

σας καλωσορίζουμε στην έδρα του ιστορικού Δήμου Σφακίων

Πλησίον ακριβώς του μέρους που τώρα βρισκόμαστε υπάρχουν ακόμη δύο ηρώα.

Το πρώτο αφορά τους εκτελεσθέντες κατοίκους της Ανώπολης και άλλων χωριών των Σφακίων από τους ναζί και το δεύτερο έχει αναγερθεί προς τιμή των συμμαχικών στρατευμάτων, τα οποία έπειτα από τη Μάχη της Κρήτης, τον Μάιο του 1941, οπισθοχωρώντας κατέληξαν στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας Σφακίων, προκειμένου να αναχωρήσουν δια θαλάσσης για την Μέση Ανατολή.

Οι Γερμανοί βομβάρδισαν σφοδρά τότε την Χώρα Σφακίων, καταστρέφοντας ολοσχερώς πολλές κατοικίες της.

Επιπλέον, εκτελέσεις από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής έλαβαν χώρα σε κάθε ένα από τα χωριά των Σφακίων είτε μεμονωμένες, είτε ομαδικές.    

Εξοχότατε,

Αυτός ο τόπος που σήμερα βρισκόμαστε έχει το προνόμιο να έχει γεννήσει πολλούς ήρωες, οι οποίοι είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλους τους αγώνες του Έθνους μας.

Η ορεινή περιοχή των Σφακίων είναι συνδεδεμένη με τον πολιτισμό της Κρήτης που ουσιαστικά είναι ο πρόγονος του Δυτικού Πολιτισμού. Από την νεολιθική εποχή υπάρχουν ευρήματα κατοίκησης σε πάρα πολλά σημεία του Δήμου μας. Στα Σφακιά κατά την κλασική και την ελληνιστική περίοδο ήκμασαν οι πόλεις Ανώπολις, Αραδήν και Φοίνιξ, που μέχρι και σήμερα διατηρούν τα ονόματά τους, ενώ στην εκβολή του φαραγγιού της Σαμαριάς, στην θέση της σημερινής Αγίας Ρουμέλης, υπήρχε η γνωστή πόλη Τάρρα, από όπου κάτοικοι της έφυγαν και ίδρυσαν το μαντείο των Δελφών. Από την αρχαιότητα στην περιοχή των Σφακίων υπήρχε έντονο Δωρικό στοιχείο, το οποίο σε αρκετά σημεία διασώζεται ατόφιο μέχρι σήμερα.

Εν συνεχεία, κατά την αραβική κατάκτηση του νησιού το 824 μ.Χ., οι Σφακιανοί δεν υποδουλώθηκαν στους κατακτητές και έμειναν αυτοδιοικούμενοι. Η διοίκηση τους ήταν κατά βάση δημοκρατική την εξουσία ασκούσε η Γερουσία που απαρτιζόταν από τους δημογέροντες,άνδρες αξιότιμους που έχαιραν της εκτίμησης των χωριανών τους  και οι οποίοι λάμβαναν τις αποφάσεις που αφορούσαν το κοινό.

Κατά την διάρκεια της Βενετοκρατίας στην Κρήτη θα σημειωθούν 27 επαναστάσεις, πολλές από τις οποίες είχαν κέντρο τα Σφακιά και στις οποίες ηγείτο ως επί το πλέιστον η μεγάλη Βυζαντινή οικογένεια των Σκορδύληδων,η οποία είχε εγκατασταθεί στα Σφακιά και από την οποία έλκουν την καταγωγή τους πολλές σημερινές οικογένειες των Σφακίων. Οι Ενετοί ενώ ήταν πολύ σκληροί στην διοίκηση τους με τους υπόλοιπους Κρήτες, λόγω των αγώνων και των συνεχών επαναστάσεων των Σφακιανών, ακολούθησαν με τους τελευταίους μια ποιό προσεκτική πολιτική και ουσιαστικά άφησαν την επαρχία αυτοδιοικούμενη, χωρίς να εγκαταστήσουν στρατεύματα σε αυτήν.

Ο μεγαλύτερος ήρωας των αγώνων του Κρητικού Λαού για της ελευθερία ήταν ο Δασκαλογιάννης, ο οποίος καταγόταν από την Ανώπολη Σφακίων. Ο μεγάλος ποιητής μας, Κωστής Παλαμάς, τον είχε αποκαλέσει πρωτομάρτυρα της κρητικής θυσίας. Ο Δασκαλογιάννης ήταν ο αρχηγός της επανάστασης κατά των Οθωμανών το 1770 και εθελοντικά θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας, χωρίς να προσδοκά κανένα υλικό όφελος και χωρίς ποτέ να υπηρετήσει και να συνδιαλλαγεί με τον Οθωμανό κατακτητή. Ο ήρωας που, ενώ ήταν ελεύθερος, πολέμησε και έδωσε την ίδια του τη ζωή για τους σκλάβους ομοεθνείς του, που ενώ ήταν πλούσιος, πολέμησε για τους φτωχούς, ο Έλληνας που ήθελε να γίνουν τα Σφακιά ο φάρος της ελευθερίας για ολάκερο το σκλαβωμένο Ελληνισμό.

Στα Σφακιά βρίσκεται η Θυμιανή Παναγία, η Αγία Λαύρα της Κρήτης, από όπου τον Μάιο του 1821 κηρύχθηκε η Επανάσταση των Κρητικών κατά του Οθωμανικού ζυγού και αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την αρχή της Επαναστάσεως από τα συνολικά 1200 τουφέκια που είχαν στην κατοχή τους οι Χριστιανοί όλου του νησιού, οι Σφακιανοί είχαν τα 800.

Από την Ίμπρο Σφακίων καταγόταν ο Γεώργιος Ξενουδάκης, δικηγόρος και βουλευτής, του οποίου η δράση ήταν πολύ σημαντική στη θρυλική πορεία προς την απελευθέρωση της Κρήτης και της ένωσής της με την Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ξενουδάκης δεν αγωνιζόταν μόνο για την απελευθέρωση της Κρήτης αλλά αγωνιζόταν προπάντων για την Ένωσή της Κρήτης με την Ελλάδα, ενώ παράλληλα άφησε σε κληροδότημα όλη την περιουσία του για την εκπαίδευση των παιδιών των Σφακίων.

Ο τόπος αυτός έχει γεννήσει μεγάλες προσωπικότητες, οι οποίοι έχουν διακριθεί σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στους τομείς της επιστήμης, του πολιτισμού, των γραμμάτων και της πολιτικής.

Ο  Άγγλος νομικός και περιηγητής Πάσλευ σε βιβλίο του για την Κρήτη, που εκδόθηκε το 1837 γράφει:

« Η φυλή των Σφακιανών είναι όντως η καθαρωτέρα καταγωγή των Κρητών,διότι η αγνότης τούτων διετηρήθη υπό της ορεινής αυτών θέσεως, ήτις διετήρησεν αυτοίς αποκλειστικά ήθη και έθιμα και διάλεκτον ης  ιδιωματισμοί τίνες κατάγονται από των ημερών του Μίνωος ».

Επίσης, θα πρέπει να γίνει αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου που σήμερα επισκεφθήκατε και συγκεκριμένα στα ήθη του και τις παραδόσεις του. Από τα Σφακιά έλκουν την καταγωγή τους τα ριζίτικα τραγούδια, που μέχρι πριν από 50 χρόνια λέγονταν Σφακιανά τραγούδια, οι απαρχές των οποίων χάνονται στα βάθη των αιώνων και στην αρχαιότητα, με έντονα στα στοιχεία δωρικής προέλευσης και μετέπειτα βυζαντινή επιρροή. Τα ριζίτικα τραγούδια αναφέρονται στα γεγονότα της ιστορίας του κρητικού λαού και παράλληλα είναι συνυφασμένα με την κοινωνική ζωή και την καθημερινότητα των κρητών.

Στα Σφακιά και στην έναρξη της επανάστασης του Δασκαλογιάννη χορεύτηκε για πρώτη φορά ένας από τους γνωστότερους κρητικούς χορούς, το Πεντοζάλι, το οποίο είναι φύσιν πολεμικός χορός, βασισμένο στα βήματα του αρχαίου πυρριχείου χορού, του οποίου πυρριχείου η πρώτη αναφορά γίνεται στην Ιλιάδα του Ομήρου.      

Εξοχότατε,

Οι κάτοικοι των Σφακίων έγιναν γνωστοί και έμειναν στην ιστορία χάρη στην απαράμιλλη γενναιότητα τους, τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα και τον πόθο τους για την ελευθερία. Για πολλούς αιώνες ήταν συνεχώς επαναστατημένοι, υπερασπίζοντας την πατρίδα τους από τις επιδρομές των εχθρών και πολεμώντας για την ελευθερία των υπόλοιπων σκλαβωμένων αδελφών τους, χωρίς να υπολογίζουν τη ζωή τους και για τους λόγους αυτούς ο φόρος που πλήρωσαν σε αίμα ήταν πολύ βαρύς. Είναι ανάγκη λοιπόν να κρατήσουμε ζωντανό στη μνήμη όλων μας τον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία, με σκοπό να μπορούμε να κοιτάζουμε με αξιοπρέπεια στα μάτια των νέων γενεών και να έχουμε ως κτήμα εσαεί τις θυσίες που έγιναν για τον τόπο μας.

Pavlopoulos 290

Pavlopoulos 338

Pavlopoulos 351